Brownie bezglutenowe przepis

Brownie bezglutenowe. Lekkie i delikatne babeczki z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Dla wszystkich smakoszy czekolady.

Składniki na 6 filiżanek:

  • 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 60 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 150 g masła
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 3  jajka
  • 3  żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wysmarować filiżanki masłem i oprószyć kakao.

Masło i czekoladę stopić w garnku.

Masę czekoladową (ciepłą, ale nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i ksylitol, zmiksować. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, zmiksować.

Gotową masę przełożyć do filiżanek.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.

browni

IMG_4519 IMG_4527 IMG_4529