Brownie bezglutenowe przepis
Brownie bezglutenowe. Lekkie i delikatne babeczki z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Dla wszystkich smakoszy czekolady.
Składniki na 6 filiżanek:
- 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 60 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 150 g masła
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wysmarować filiżanki masłem i oprószyć kakao.
Masło i czekoladę stopić w garnku.
Masę czekoladową (ciepłą, ale nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i ksylitol, zmiksować. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, zmiksować.
Gotową masę przełożyć do filiżanek.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.