Ciasto z jabłkami Lady Apple cake – wersja bez glutenu

Szybkie bezglutenowe ciasto Lady Apple cake w wersji bezglutenowej

Składniki:
1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie ryżowej + 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej)
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki wody (lub mleka roślinnego)
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cynamon – opcjonalnie
4 duże twarde jabłka

Polewa:
1 jajko
3 łyżki oleju (lub masła)
1/4 szklanki cukru
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Suche składniki wymieszać i dodać do nich wcześniej ubite jajka, wodę (lub mleko) olej i wanilię.
Jabłka pokroić w talarki, dodać do ciasta i wymieszać
Foremkę (ok. 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej jabłka, zalać ciastem i posypać cynamonem. Piec 25-30 minut.
Z jajka, cukru i oleju przygotować polewę – polać ciasto i włożyć na 10 min do piekarnika.

IMG_5423

 

 

IMG_5418