Dlaczego sportowcy powinni jeść więcej batatów?
Jestem za tym, żeby żywić się zgodnie z trendem ‚Eat local’, czyli żeby między miejscem wyprodukowania, a konsumentem istniał maksymalnie 170km dystans. Jednak są produkty, które mimo, że pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, przebijają nasze rodzime pod względem wartości odżywczych. Obecnie można je uprawiać w naszym klimacie, ale walory smakowe odbiegają od tych pochodzących z cieplejszych krajów..
Dlaczego warto jeść bataty zamiast ziemniaków?
– mają więcej antyoksydantów (beta-karotenu, zeaksantyny, luteiny)
– mają więcej cukrów prostych, więc są idealnym uzupełnieniem posiłku po treningu
– maja niższą zawartość skrobi opornej, dzięki czemu są szybciej trawione, a cukier dostarczany jest szybciej, więc glikogen mięśniowy jest efektywnie uzupełniany
– są źródłem potasu i magnezu
– nie zawierają glutenu
Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na bataty, to frytki z batatów:
• 2 bataty
• 3 łyżki oliwy lub roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
• sól, pieprz
• zioła
• Bataty obrać i pokroić w paski
• Zamarynować ziemniaki w tłuszczu z dodatkiem przypraw
• Rozgrzać piekarnik do ok. 180st.C i wyłożyć bataty na blachę. Piec około 20 minut.