Koktajl po treningu, a procesy metylacji

Zaburzenia metylacji to coraz powszechniejsze zjawisko

Metylacja to proces, który pozwala naszemu organizmowi funkcjonować bez zaburzeń, konwertować witaminy, tzn. sprawiać, żeby mogły się wchłaniać i być dostępne dla organizmu (pamiętaj, że nie jesteś tym co jesz, tylko tym, co wchłaniasz 😉 ). Do tego m.in. wspierany jest system immunologiczny, usuwane są z organizmu toksyny, wytwarzane są nowe komórki, następuje obniżenie poziomu histaminy (podwyższony poziom to zwiększone ryzyko alergii). Podsumowując, jest to proces niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a szczególną uwagę należy zwrócić na homocysteinę. Przy występujących zaburzeniach metylacji, jesteśmy narażeni na podwyższony poziom homocysteiny, która musi przejść ten proces, aby przekształcić się w inne aminokwasy (metioninę lub cysteinę, co ma np. przełożenie na odpowiednie dawkowanie energii w trakcie wysiłku). Do tego niezbędna jest witamina B12 i kwas foliowy. I tu właśnie koło się zamyka.. występują zaburzenia metylacji, bo nie wchłania się np. B12 i kwas foliowy.

 

Jak sobie z tym radzić? Przede wszystkim – dieta.

Produkty o wysokiej zawartości żelaza i witamin z grupy B. Najlepsze źródło to podroby, spośród których najcenniejsza jest wątróbka.

 

Koktajl wspomagający metylację – składniki:

150 g surowej wątróbki

2  banany

125 g malin

szczypta cynamonu i kurkumy

 

Koktajl o wysokiej wartości odżywczej i biodostępności składników, idealnie uzupełnia także niedobory potasu.

-> Podziękowania dla J. Mauricz za wynalezienie przepisu

IMG_6443IMG_6445