Diagnostyka alergii i nietolerancji
Nietolerancja pokarmowa – jak podają najnowsze badania – to zjawisko, które dotyka ok. 45% populacji. Nadwrażliwość wywołuje niewłaściwą reakcję organizmu na niektóre pokarmy, co jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych.
ImuPro to badanie krwi, które wykrywa przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym produktom. Dzięki temu możliwe jest zdiagnozowanie alergii IgG-zależnej, zwanej także alergią pokarmową opóźnioną (alergia typu III), ponieważ nie objawia się ona od razu po posiłku, a jej skutki są opóźnione w czasie. Ze względu na fakt, ze następstwa alergii typu III mogą pojawiać się nawet po kilku dniach, często nie wiążemy objawów z konkretnym pokarmem. (W odróżnieniu od alergii IgE-zależnej, która charakteryzuje się ona szybka reakcją alergiczną w postaci np. wysypki, kataru, opuchlizny po spożyciu danego pokarmu).
Alergia pokarmowa typu III rozwija się jako następstwo wzrostu przepuszczalności jelita. Właściwie funkcjonująca bariera jelitowa przepuszcza do krwi tylko odpowiednio złożone cząstki pokarmu. W wyniku uszkodzenia bariery, niestrawione składniki pokarmowe, mogą przenikać przez ścianę jelita do krwi i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu, czyli właśnie antygeny.
Niegroźna dla organizmu cząstka pokarmowa, która nie posiada właściwości infekcyjnych, zostaje potraktowana przez układ odpornościowy podobnie jak wirus lub bakteria. Dochodzi wówczas do aktywacji immunologicznej, która ma na celu „wyeliminowanie” intruza. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które wiążą się z tymi antygenami (białkami z pokarmu) i rozpoczyna się „walka”, której celem jest usunięcie antygenów z krwi. Niestety, w tym przypadku nie dochodzi do całkowitej eliminacji wroga, bowiem jest on dostarczany z każdą kolejną porcją posiłku.
Antygen pokarmowy i przeciwciało, połączone w kompleksy, krążą po organizmie i mogą osadzić się w narządach i/lub tkankach. W efekcie następuje rozwój i utrzymanie stanu zapalnego, który w zależności od lokalizacji może manifestować się różnymi objawami i chorobami.
Co uszkadza Twoją barierę jelitową?
- leki (szczególnie antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz leki przeciwgrzybiczne),
- zakażenia wirusowe i bakteryjne,
- niewłaściwe odżywianie,
- palenie tytoniu,
- nadużywanie alkoholu,
- stres fizyczny i psychiczny,
- zanieczyszczenie środowiska.
Przy podejrzeniu uszkodzenia bariery jelitowej, nie warto zwlekać z wykonaniem badania ImuPro. Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej prowadzi do systematycznego nasilenia objawów alergii pokarmowej typu III, czemu towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał IgG przeciwko alergizującym produktom pokarmowym.
Wskazania do wykonania badania ImuPro
Badanie ImuPro powinna wykonać każda osoba w ramach profilaktyki prozdrowotnej. Szczególnie ważne jest wykonanie badania przez osoby z przewlekłymi zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zespół jelita nadwrażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie), problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik) oraz cierpiące na nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia (trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).
Alergia IgG- zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu.
Opisywana alergia może być także jedną z przyczyn niepłodności.
Rodzaje testów ImuPro
- ImuPro 50. Analizuje 44 najważniejsze pokarmy
- ImuPro 100. Jest to podstawowy panel do wykonania przez osoby dorosłe, ocenia 90 antygenów pokarmowych
- ImuPro 300. Uwzględnia ocenę szerokiego spektrum 271 antygenów, w tym konserwantów i przypraw. Umożliwia stworzenie szczegółowego profilu immunologicznego żywności